17 august 2007

Åndernes Hus

Nu er jeg efterhånden nået gennem næsten 400 siders drama, intriger, Chilensk politisk historie og en familiefortælling som har slået benene væk under mig. Jeg snakker (som titlen på indlægget også gør) om Åndernes Hus. Hvilken pragtfuld fortælling, bortset fra enkelte trykfejl hist og her (jeg mister fuldstændig koncentrationen hvis jeg opdager en trykfejl – sidder og stirrer på den i så lang tid, at min hjerne tror fejlen er gået hjem). Isabel Allende er en fremragende fortæller.

Nå, men det var nu ikke så meget bogen jeg vil fortælle om. Det er mere det faktum at Bille August engang i starten af 90'erne fik lavet en film ud af bogens historie. Jeg er lidt meget glad for filmatiseringer. Kan ikke forstå når andre taler dårligt om fænomenet (kan være jeg skriver et mere dybdegående indlæg om det en dag). Men altså, tilbage til Åndernes Hus som film.

DVD'en er ikke til at opstøve nogen steder i en dansk Musik-Film-Spørg-og-Skræm-Ekspedienten-butik. Jo, altså de kan da godt skaffe den, men så er den importeret og uden danske undertekster. Normalt har jeg intet imod manglende undetekster eller importerede film, men i dette tilfælde blev jeg forarget (mangel af bedre følelse). Det er da næsten en fornærmelse mod DANSKE Bille August at man ikke kan få hans film i DANMARK! Her er en mand, som har fået stor international succes, anerkendelse og priser, men hans fædreland kan ikke finde ud at distribuere hans film ud til hans landsmænd. Jeg synes det synd for manden. Han burde hædres ved at vi kunne se hans film uden at de skal først importeres.

Men det kan da også være at han synes Åndernes Hus var for kontroversiel til bare at lade udgive på må få på en DVD. Jeg vil, udfra Allendes meget grundige beskrivelser, tro at historien lægger sig meget tæt op ad virkeligheden og derfor må der også være nogle mennesker i Chile som ikke synes den her historie er særlig underholdende. De mennesker kunne måske finde på at hade lille Bille, planlægge attentater og militærkup mod ham (for at blive i Chiles historie udfra Allendes beskrivelser), og derfor har August valgt, for egen sikkerheds skyld, ikke at gøre for meget reklame for Åndernes Hus. Jeg ved det ikke, jeg kommer kun med et vildt gæt. Jeg tvivler på at Bille August ikke kender de her små runde metal-skiver som man kan lagre film på (vi andre kalder dem DVD'er), og han derfor heller ikke ved at han kan udgive sine film på sådan nogen skiver og at langt de fleste mennesker har fået sig sådan en tingest til at afspille film-skiverne og smidt VHS-maskinen langt pokker i vold. Nej, det kan ikke være den grund.

Jeg synes dog stadig at det er mærkeligt at det er så svært at få fat i Åndernes Hus (jeg har ikke kigget efter nogen af de andre af hans film – IMDB.com er din ven). Det er næsten ligesom at man ikke kan købe H.C. Andersens bøger her i landet uden at de er importerede og ikke oversatte til dansk.

Så nu fik jeg lidt luft for min frustration over ikke at kunne gense en film, jeg engang fik set i barndommen og som jeg stadig kan huske nogle småting fra – altså filmen.(jeg er så ung, at jeg stadig var barn i starten af 90'erne). Ak ja, der er vel ikke andet at gøre, end at håbe at Åndernes Hus en dag dukker op, udgivet af et dansk filmselskab, med danske tekster og helst også gerne med noget ekstra-materiale om August og Allende. Indtil da, nægter jeg at anskaffe mig filmen.

Hvis man nu kunne få TV2 eller en anden medie-gigant (DR1 har nok hverken tid eller penge til at anskaffe sig filmen) og så få den vist i tv'et, så kunne det jo være, at der kom et større pres på at få filmen gjort noget lettere tilgængelig i en helt almindelig dansk Fona, Merlin eller Føtex eller Netto. Bare en tanke.

15 august 2007

Rostfrei

Tja. Videoen er filmet og redigeret af mig. Musikken er fra min brors band. De to knægte som render rundt i videoen er min bror og hans ven Richard, som også er fra Rostfrei.

13 august 2007

Klassikeren

En kommentar som jeg hører meget ofte i forskellige variationer over temaet : "Jessica, du siger ikke så meget."

Hermed en begrundelse hvorfor der er så stille på bloggen.

07 august 2007

The Simpsons - movie

Yeah!!! Kan klart anbefales. Af sted, ind og placér numsen i biograf-sædet.

Men hvorfor er der blevet lavet en udgave med dansk tale!? De mennesker, som skulle have brug for dansk tale, vil være for små til at forstå filmen. Der må da desuden gå en hel masse sjove ting tabt i en oversættelse. Hmm, "eat my shorts" bliver til "spis mine korte bukser". Bare ikke helt så sjovt og så vil de også have helt andre stemmer. Homers "doh!" skal altså bare lyde helt rigtigt, ellers er det bare som en teenie-knægt uden et liv og venner.

Kom nu ind og se filmen. Den er pengene værd.